Provencalske viner

VindruerDet var i Provence de første vinstokker i Frankrike ble plantet.

Små og store vingårder og chateauer ligger som kastet utover i landskapet, og alle som en innbyr til vinsmaking og en hjertelig innføring i deres tanker og kjærlighet til vinen og Provence. Dette er livskvalitet for fastboende og turister.

Landskapet veksler veldig fra Middelhavet og opp mot Alpene. Vannet renner ned over platåene og skaper en naturlig vanning for vinplantene. Plantene og druene er tilpasset jordsmonnet etter mer enn 2600 år med dyrkning.

Vin og Provence er nesten synonymt med rosevin. I all hovedsak er det rosévin som produseres, selv om de røde og hvite vinene vinner noe terreng, og begynner å bli meget gode produkter hos enkelte produsenter. Rosévinen passer det behagelige klimaet og kulturen i Provence som hånd i hanske. Kjøkkenet i Provence er i stor grad basert på olivenolje, og dermed har man sett lite behov for kraftige, tanninrike viner.

I Provence har man et uttrykk som sier, –

”Le vin est le sang de la terre”

”Vinen er jordets blod”.

Dette sier alt om hvordan de tenker jordsmonnet påvirker vinens smak og duft. Druene er meget sensitive for jorda der den trives, og vingårdene vil gi forskjellige viner fra gård til gård. I Provence, der jorda hovedsakelig er leire og kalkstein kan man allikevel merke en tydelig forskjell fra det ene område til det neste. Dette er helt karakteristisk for denne fantastiske regionen.